Cumhuriyet Halk Partisi Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız, Dodurga İlçesinin Mehmetdede Tekke ile Obruk köylerinde Maden Teknik Arama Müdürlüğü ekiplerinin ihale ile yaptıkları rezerv araştırmasının köy halkını huzursuz ettiğini belirterek, doğaya, insan sağlığına, toprağa kesinlikle zarar verilmesine müsaade etmeyeceklerini bildirdi.
Mehmetdede Tekke ve Obruk köylerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir toplantı yapan ve sorunlarını dinleyen Tahtasız, “Burada tonlarca maden çıksa dahi, bir canımıza zarar gelmesine izin vermeyeceğiz. Yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bizim için önemli olan insandır, doğadır, topraktır ve en önemlisi de sağlıktır” dedi. Bilindiği üzere MTA Müdürlüğü ihale ile Dodurga İlçesi’nin Mehmetdede Tekke Köyü’nde sondaj çalışması yaparak rezerv araştırması yaptırıyor. Araştırma sonucu bölgede altın, gümüş, antimon, bakır ve molibden madenlerinin araması yapılarak, rezerv olup olmadığı tespit edilecek. Köy halkı ise sondaj çalışmalarından sonra köye tesis kurulabileceğini, böylelikle tarım ve meyvecilik üretiminin sekteye uğrayacağını, tarım yapılabilecek arazinin azalacağını belirterek çalışmalardan rahatsız olmakta. Eğer altın madenine rastlanırsa siyanürle çalışma yapılacağını ileri süren köy halkı, hayatlarının tehlikeye atılacağı endişesi yaşıyor. CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, bölge halkının ve köylülerin çalışmalardan rahatsız olması ve bazı endişeleri üzerine, MTA ekiplerin yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Cıplak’tan bilgi almıştı. Tahtasız, şimdi de bölge halkının sorunlarını dinlemek ve inceleme yapmak üzere köyleri ziyaret etti. Düzenlenen istişare toplantısına, İl Başkanı Mehmet Tahtasız, CHP Dodurga İlçe Başkanı Mustafa Biçer, CHP Dodurga İl Genel Meclis Üyesi Saadettin Akgül, Mehmetdede Tekke Köyü Muhtarı Ali Üremiş, Obruk Köyü Muhtarı Yılmaz Göker ile köy halkı katıldı. Burada bir konuşma yapan Tahtasız, konuyu genel merkeze taşıdığını, Doğa ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ile birlikte bölgede inceleme yapacaklarını belirterek, “Şu an henüz işin başındayız. Devletimiz halkı olarak burada bir sondaj çalışması yapıyor. Raporlar çıktığında alıp inceleyeceğiz. Kesinlikle yılgınlığa kapılmayın. Eğer çevreye, insana zarar getirecek bir çalışma olursa mutlak suretle karşı çıkacağız. Köyün güzelliğinin bozulmasına, insan sağlığına zarar gelmesine izin vermeyiz. Burada bir ton altın bile çıksa, bir insanımıza zarar gelmesine müsaade etmeyiz. Bizim için önemli olan insan sağlığı, doğa ve topraktır. Gerektiğinde yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Sonuna kadar köy halkımızın yanındayız” dedi. Mehmetdede Obruk Köyü Muhtarı Yılmaz Göker ise seslerini duyurmak için oturma eylemi ve basın açıklaması yapacaklarını açıkladı. Mehmetdede Tekke Köyü Muhtarı Ali Üremiş, köy arazisinde nasıl bir çalışmanın yapılacağının henüz belli olmadığını, Valilik ve Kaymakamlık makamlarından resmi açıklama beklediklerini ifade ederek, “Lütfen taşkınlık yapmayalım, birlik ve beraberlik içinde, sükunetli bir şekilde hareket edelim. Haklıyken haksız duruma düşmeyelim” diye konuştu. CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, parti olarak köy halkının haklı mücadelesinin yanında olacaklarını vurguladı.
“Yer üstü zenginliği kadar yer altı zenginliği de önemli” diyen MTA Bölge Müdürü Ramazan Daştan’a yanıt veren Çorumlu köylüler “Bizim köyümüzün yer üstü, yer altından daha güzel ve değerli” dedi.
Cevizin yanı sıra çok sayıda sebze ve meyve yetişen Çorum’un Dodurga ilçesine bağlı Mehmet Dede Tekke Köyü’nde Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) “antimon” madeni nedeniyle sondaj yapması büyük tedirginliğe neden oldu. Aslında altın arandığını ve topraklarının siyanürle zehirleneceğini düşünen köylüler, sondaj çalışmasının bir an önce son bulmasını istiyor.
Yaklaşık bir aydır süren sondaj çalışması nedeniyle adeta diken üstünde duran köyde, Dodurga Kaymakamı Abdulkadir Işık, MTA Orta Anadolu Bölge Müdürü Ramazan Daştan ve ilgili teknik personelin katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Mehmet Dede Tekke Köyü’nün yanısıra civardaki 10’u aşkın köyden muhtar ve yurttaşların da katıldığı toplantıda zaman zaman gergin anlar yaşandı.
Köylüler, hiçbir koşulda maden araması yapılmasını istemediklerini vurgulayarak “Bizim köyümüzün yer üstü, yer altında daha güzel ve değerli. Bize altın değil temiz hava, temiz toprak ve temiz su gerekli. Çünkü bunlar bizim geleceğimiz” dediler.
İlçe Kaymakamı Abdulkadir Işık, MTA’nın hazine arazisi üzerinde bir araştırma yaptığını belirterek, “Bu bölgede altın değil, antimon madeni aranıyor. Siyanürlü arama kesinlikle söz konusu değil. Vatandaşın mağdur olmasını asla istemem” dedi.
MTA Orta Anadolu Bölge Müdürü Ramazan Daştan ise henüz çalışmanın başında olduklarını söyledi.
Daştan, “Burada antimon arıyoruz. Henüz tespit ettiğimiz bir bilgi ve bulgu yok. Altınla ilgili bir çalışma içerisinde değiliz. Araştırma aşamasında siyanür kullanmıyoruz. Eğer maden bulunur da işletmeye açılırsa belki kullanırız. Buradaki sondaj çalışması sizi kesinlikle endişeye sevk etmesin. Bu bölgede 4-5 sondaj yapacağız. Yer üstü zenginliği kadar yer altı zenginliği de önemli” diye konuştu.
Başta Mehmet Dede Tekke köylüleri olmak üzere tüm köylüler ise maden istemediklerinin altını çizerek “Bize toprağımız, suyumuz ve havamız yeter” dediler.
“Yer üstü zenginliği kadar yer altı zenginliği de önemli” diyen MTA Bölge Müdürü Daştan’a “Bizim köyümüzün yer üstü, yer altından daha güzel ve değerli. Bize altın değil, temiz hava, temiz toprak ve temiz su gerekli” yanıtını veren köylüler, Bergama’da, Kaz Dağları’nda ve Artvin’de yaşanan faciaları yakından takip ettiklerini dile getirerek topraklarını koruyacaklarını söylediler.
Yetkililer kendilerine ne bilgi vermediğini ifade eden köylülerden Kemal Ünal, “6-7 tane maden aradıklarını söylüyorlar ancak içlerinde altın da var. Asıl amaçları altın bulmak. Altını da siyanürle çıkartacaklar. Köy halkı olarak sondaj çalışmasının derhal durdurulmasını istiyoruz” dedi.
Köy meydanında düzenlenen toplantıya Çorum Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Av. Ahmet Özdel, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Abdullah Tunç, CHP İl Başkan Yardımcısı Duran Aslan ve yönetim kurulu üyeleri, HDP İl Başkanı Şeref Karataş, Emek Partisi Merkez İlçe Başkanı Feyzullah Aygün, Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Sezgin Kundukan, Tarım Orkam Sen Çorum Şube Başkanı Ali Türksal da katıldı.
Öte yandan Mehmet Dede Tekke köylüleri, sondaj çalışması yapan şirket için kesilen kurban yemeğine katılmadı. Kurban yemeğinin Köy Muhtarı Ali Üremiş tarafından veriliyor olmasına da sert tepki gösteren köylüler, “Verilen bu lokma helal değil haramdır. Muhtar da madencilerle birlikte hareket ediyor. Bu köy Alevi-Bektaşiler için bir ocak köyüdür. Muhtar, yaptığı davranışla İmam Hüseyin’in, Ehlibeyt’in kemiklerini sızlatıyor” dediler.
Çorum Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Av. Ahmet Özdel, Mehmet Dede Tekke Köyü’ne gelen her zehrin aslında Çorum’a da gelmiş olacağını belirterek “Toprağımızı, çevremizi ve geleceğimizi korumak için bölgedeki tüm köylerin birlikte hareket etmesi gerekiyor” dedi.
Özdel, “Sizler toprağınıza, köyünüze, yaşamınıza sahip çıktığınız halde bizler de emek ve demokrasiden yana kurumlar, partiler, sendikalar, dernekler, hukukçular olarak her zaman sizin yanınızda olacağız” diye konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından köy halkının katılımıyla bir kahvehanede ikinci bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Av. Özdel’in önerisiyle bir komite kurulması kabul edildi.